IMPORTÀNCIA DE LA POL·LINITZACIÓ I CONSERVACIÓ DE L'ABELLA MEL·LÍFERA A EIVISSA

 DESCRIPCIÓ

Xerrada i visita guiada a la vall de “Rafal Trobat”. Durant el recorregut s'identificaran la varietat de plantes i arbustos, mel·lífers i poliníferos autòctons. En arribar al apiario, es mostrarà el rusc d'observació, on s'explicarà el comportament biològic i social de les abelles, com és que es forma un rusc i el paper que executa cada component del rusc, les abelles obreres, els abellots i l'abella regna. En finalitzar el taller, coneixerem la importància de les abelles com a pol·linitzadors i com executar accions a la nostra casa per a promoure la seva conservació.

ACTIVITAT A L´AIRE LLIURE SUPEDITADA SEGONS CLIMATOLOGIA

Caminada per la vall de “Rafal Trobat” on s'efectuarà una xerrada per part de l'educador ambiental membre de la “AA VV Rafal Trobat”. Els temes per tractar es detallen a continuació:

  • S'identificarà la flora apícola més important i les amenaces de les abelles (ús massiu de pesticides, perduda d'hàbitats naturals, períodes prolongats de sequera, canvi climàtic) així com els enemics de les abelles (vespa velutina, abellerol, arna de cera, entre altres).
  • La vida de l'abella: Construcció de panells de cera per part de les abelles obreres, alimentació de les cries, defensa de la colònia, intercanvi d'aliments entre les abelles (recol·lecció i emmagatzematge). Fecundació de les abelles per part dels abellots i la labor de l'abella regna de pondre.
  • La importància de les abelles: S'explicarà la pol·linització de les plantes per les abelles, la sexualitat de les plantes, els diferents tipus de pol·linització (anemofilia i entomòfila) i es donaran pautes de com protegir les abelles des de casa.

OBJECTIUS

  • Conscienciar sobre la importància de les abelles i altres insectes pol·linitzadors en la producció agrícola i l'entorn natural.
  • Fomentar la plantació de flora apícola en camps, jardins i terrasses.
  • Incentivar l'abandó de l'ús d'herbicides i insecticides, tant en l'agricultura com de manera domèstica.

NIVELL EDUCATIU

El taller aquesta dissenyat per a adaptar-se a qualsevol nivell educatiu des de primària.

DURADA

4 hores

COST

Gratuït.