Qui som?

Som un grup de col·lectius i organitzacions, preocupats per crear una consciència social que ens ajudi a identificar-nos com a part integral del planeta terra envers això, garantir el respecte, cura i conservació del medi ambient en el qual ens desenvolupem. Estem conformats per les següents organitzacions:

AAVV RAFAL TROBAT-IBANAT

En resposta a la problemàtica ocasionada pels prolongats períodes de sequera, sobreexplotació d'aqüífers, abandó de les terres agrícoles i forestals, males pràctiques en la gestió de terres agrícoles, falta de parades hídriques (desaparició de terrasses, torrents en més estat, així com, la falta d'arbres, etc.) i altres problemes ocasionats pel desequilibri ecològic al qual s'enfronta la Zona Especial de Conservació "Sa Serra Grossa", "la AA VV Rafal Trobat" ha organitzat una seriosa d'activitats orientades a la creació d'un model de gestió de territori que permeti optimitzar els recursos hídrics incloent la recàrrega d'aqüífers i l'assegurament d'una sustentabilitat econòmica, social i ambiental clau per al futur d'Eivissa. Aquestes activitats i la seva finalitat es mostraran a través d'una xerrada i caminada per "Sa serra Grossa".

ALIANÇA PER L´AIGUA

L'aliança per l'Aigua, neix amb l'objectiu de crear un espai de participació, difusió i coneixement per a promoure la gestió sostenible i integrada del recurs hídric. Actualment compta amb una àmplia oferta educativa a Eivissa, orientada a la conscienciació i defensa de l'aigua, els principals temes a tractar en els cursos són: prevenció de risc de sequera a Eivissa, funcionament d'un aqüífer, petjada hídrica, funcionament de plantes de proveïment d'aigua, dessaladores i depuradores, així com tècniques de depuració de l'aigua amb filtres naturals. Tots els cursos estan dissenyats per a ser adaptats a diferents nivells educatius.

APAEEF

A través de xerrades dirigides a col·legis, empreses i societat civil, l´Associaciò de Productors d´Agricultura Ecològica d´´Eivissa i Formentera (APAEEF), es dedica a donar a conèixer els principals conceptes de Sobirania Alimentària, alguns dels quals esmentem a continuació:

  • Avantatges i importància del consum i producció ecològica - local.
  • Manteniment de finques agràries i ramaderes.
  • Visió de la nostra Illa a través d'un model econòmic agrari i ramader.
  • Importància del sol, la fauna i la flora en l'agricultura.

AMICS DE LA TERRA

Amics de la Terra Eivissa és una associació oberta a persones de totes les nacionalitats i procedències, preocupades pel medi ambient de la nostra illa.

Amics de la Terra es declara constructiva i positiva, oberta i dialogant, democràtica i participativa, activista i reivindicativa, justa i solidária, pacifista i no violenta, independente i laica.La seva visió és consolidar un món on tots els éssers vius i pobles visquin amb dignitat en harmonia amb la naturalesa.

AQUALIA

 Aqualia es va convertir enguany en el primer operador del cicle integral de l'aigua que acredita si contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030, a causa d'això i a l'ésser una empresa aliada amb l'administració pública així com pel seu interès en el pla de la sostenibilitat brinden la seva col·laboració al sector públic per a aconseguir més ràpidament els ODS a través d'un canal d'educació ambiental i altres iniciatives que destaquen en aquest àmbit,les que es poden revisar a detall en aquest enllaç.

ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS FORESTALS D´EIVISSA

Explicació de la necessitat de la gestió forestal dels boscos d'Eivissa i Formentera, canvi de model, tipus de masses, perills. Descripció dels treballs duts a terme a la Vall donis Rafal Trobat per part de la Associació de Propietaris forestals d´Eivissa i el IBANAT. Pla de Gestió Forestal donis Rafal Trobat. Gestió del vedat de caça com a eina de control dels caçadors i la gestió cinegètica, diferents espècies animals que habiten a la vall . Gestió dels Recursos Hídrics, creació d'una bassa de captació d'aigües d'escolament i la creació d'un biòtop humit a la vall. Participació de membres de brigada de IBANAT explicant el seu treball, materials, eines i vehicles utilitzats.

Caseta Verda és un centre ecològic que ens fa d'exemple d'un ús eficient de l'aigua. El taller consisteix en una visita al centre, centrant-nos en les principals estructures de reaprofitament de l'aigua i eficiència, des de la captació o aportació de l'aigua, fins a l'estalvi o ús mínim d'aquesta. Al llarg de la visita, a més d'observar les diferents estructures, se'ls presentaran dispositius com ara perlitzadors, etc. que tindran una aplicació a posteriori és les seves cases.


 El Consell Insular d'Eivissa ofereix actualment una varietat de tallers, orientades a l'educació i a la conscienciació ambiental de tots els nivells d'ensenyament, des dels més petits a través de compte contes, fins a ESO i altres col·lectius interessats mitjançant visites, activitats i tallers. El principals tema a tractar és la Gestió Integral dels Residus: els orígens d'aquests, destinació final i possibles maneres de reduir-los, reutilitzar-los i reciclar-los. Tots els tallers. Els centres educatius o col·lectius interessats, hauran d'emplenar el model de sol·licitud disponible en aquest enllanç i presentar-lo al Registre General d'Entrada del Consell d'Eivissa. El tramiti es vaig poder fer en la "SEU Electrònica", mitjançant un tramiti denominat "Sol·licitud de Tallers i visites sobre residus".


FACSA és una empresa dedicada a la captació, depuració, administració i preservació de l'aigua, el seu lema oficial és "Estimem l'Aigua" i és per això que tant la seva política d'empresa com els serveis que ofereixen estan orientats a minimitzar impactes ocasionats i a implementar una gestió integral del recurs hídric, així mateix, és part de la seva convicció com a empresa desenvolupar una responsabilitat social, per a això han començat a implementar cursos, i tallers de conscienciació ambiental sobre l'ús de l'aigua, alguns dels quals vam mostrar a continuació.



La Fundació Deixalles treballa per a prevenir la generació de residus a Balears. Per a aconseguir-ho ofereix un servei gratuït de recollida d'objectes reutilitzables com, voluminosos, roba, llibre, joguines entre altres, als quals allarguen la seva vida útil reutilitzant-los en tallers. La reutilització suposa importants beneficis ambientals per a les nostres illes, com ho són, estalvi d'aigua, energia i matèries primeres, que al seu torn signifiquen disminució d'emissions de CO₂ a la atmosfera. Així mateix, en la fundació assumeixen la seva responsabilitat social, difonent a la societat la problemàtica de la crisi ambiental i la necessitat d'assumir hàbits sostenibles i de consum responsable, a través de xerrades informatives, tallers pràctics, activitats formatives en centres educatius a través de dinàmiques i jocs, visites guiades i campanyes amb diverses associacions.


El GEN-GOB, és una associació ecologista que té com a objectiu la millora i conservació de les condicions mediambientals de les Illes Balears per a aconseguir un entorn de sostenibilitat ecològica i social. Per a aconseguir aquest objectiu, un dels seus pilars és l'educació ambiental, per a això ofereixen, visites guiades, jocs i tallers perquè els nens i joves d'Eivissa, coneguin i protegeixin l'entorn en el qual viuen.



Gradual Ingenieros és un despatx d'enginyeria civil a Eivissa. Els seus principals projectes són, obres hidràuliques, fonamentacions especials, ordenança del territori i urbanisme. Es troben compromesos amb prevenir, disminuir, mitigar i compensar qualsevol tipus d'impacte ambiental derivat dels serveis que ofereix, així com a conscienciar a la societat sobre la importància de la cura de l'aigua, per a això han dissenyat un taller on s'explica el cicle de l'aigua una vegada consumida, la definició dels diferents processos i fases pels quals passa l'aigua des que és consumida fins que torna a ser abocada al medi natural.




El Grup Leader d'Acció Local d'Eivissa i Formentera és una associació que té com a finalitat el foment del desenvolupament rural i pesquer a les Illes Pitiüsas, que juntament amb Eivissa Produeix, han creat una sèrie de tallers amb la finalitat de promoure, la conservació del paisatge agrícola local així com el consum de productes locals, ja que actualment només el 2% del menjar consumit a Eivissa es conrea a l'illa.


 Terravita és una empresa amb més de 20 anys d'experiència creant paisatges i entorns naturals als voltants d'Eivissa. Tenén la convicció d'executar cadascun dels seus Projectes d'acord amb el desenvolupament sostenible és a dir, "actuant avui mantenint una clara visió del futur". Així mateix, seguint els seus principis de responsabilitat social, han dissenyat un taller d'educació ambiental, on ens mostren la importància de la biodiversitat en el nostre entorn natural, la seva conservació i el respecte als éssers vius.


 
  Una de les missions de Sa Terra Ibiza és difondre que una altra manera de cuidar-se és possible, amb productes locals, sostenibles i sobretot biodegradables, sense generació de plàstic. Ofereixen tot el valor a la conservació del paisatge, recursos naturals i agrícoles de l'illa d'Eivissa. Transmetent amor per tota la matèria primera eivissenca i mediterrània. "Els nostres tallers són realment formacions on li sumem un component creatiu a l'experiència, però tenen un fons de teoria conscient, perquè els alumnes i alumnes surten d'allí havent après que matèries componen un sabó o xampú, d'on procedeixen i quin impacte tenen", assenyalen Natalia i Silvia, creadores d'aquests tallers.



Salvem Sa Badia de Portmany, és una iniciativa popular que neix amb la intenció de visualitzar les amenaces que posen en perill la badia de Portmany, frenar la seva deterioració i impulsar la progressiva recuperació de la seva qualitat ambiental. Per a això és necessari conscienciar als veïns, associacions civils, sectors empresarials i ajuntaments, per a això s'han dissenyat alguns tallers i visitar orientades a promoure accions de conservació i recuperació de la Badia de Portmany.



A través d'activitats de busseig, tub respirador i excursions amb bicicleta, Vellmari, cerca ensenyar a conservar i protegir el patrimoni marí de les Pitiüsas així com despertar valors com: respecte a la diversitat ecològica i medi ambient. Les activitats es podran adaptar a diferents nivells educatius i en alguns casos es poden fer en grups de fins a 35 persones.