VISITES GUIADES A SES FEIXES

 DESCRIPCIÓ 

Ses Feixes són un element característic e imprescindible del patrimoni natural i cultural de la ciutat d’Eivissa. Es tracta de la segona zona humida més important de l’Illa després de Ses Salines, que destaquen per protegir una gran biodiversitat. La particularitat d’aquesta zona humida ha estat aprofitada per la seva productivitat agrícola des de ben antic. La zona es pot dividir en tres sectors ben definits: el prat de ses Monges, limítrof amb la platja de Talamanca, el prat de Vila, que ho fa amb la badia d’Eivissa i un tercer, avui desaparegut i anomenat Prat, que estava constituït per una franja intermèdia situada vora el port. El seu aprofitament agrícola, a més d’un espai d’horta i pastura, donà lloc a tota una sèrie d’elements etnològics i arquitectònics únics, constitutius d’una part important del nostre llegat històric de valor incalculable. Visitant Ses Feixes alumnes coneixen les característiques de les zones humides, amb la possibilitat d’observar els animals i plantes que les conformen. Aprenen així a cuidar i respectar el patrimoni natural de la seua ciutat. També es fa un recorregut històric, passant per totes les civilitzacions que han gaudit d’aquest espai tan especial. Així doncs es tracta d’una sortida d’interès natural, històric i també social, donat que durant la ruta els alumnes són partícips del canvis estructurals que ha patit Eivissa en els darrers anys. Tot i la rellevància que representa Ses Feixes, així com la feina que s’ha fet fins ara per a la seva recuperació, l’espai pateix una fortíssima pressió urbanística que amenaça la seua integritat i actualment es troba molt degradat. Durant la visita es proposa als estudiants que facin de periodistes i que reportin el estat en que est troba Ses Feixes. Es demana la redacció d’un article d’opinió curt que tingui en compte l’explicació de Ses Feixes com a patrimoni natural i cultural. Tots els articles rebuts es publiquen en la pàgina de Instagram @Sesfeixes. D’aquesta manera els adolescents obren els ulls amb una nova mirada cap a la seva ciutat, més crítica i sabia, ja que coneixent les accions del passat i la situació present, es motiven a reescriure el futur que es mereixen. 

OBJECTIUS 

  • Donar a conèixer la importància de les zones humides, així com el coneixement dels processos naturals de depuració i gestió de l’aigua.
  • Comprensió dels processos geomorfològics que caracteritzen la Badia d’Eivissa i Talamanca i que van permetre desenvolupar una obra d’enginyeria agrícola durant els segles X-XII.
  • Exposar la transformació de la ciutat dels darrers 50 anys i les seves causes Fomentar la observació de la natura i els seus processos.
  • Incentivar la cura i respecte als elements naturals de la ciutat.
  • Motivar als estudiants a la reflexió i redacció d’articles d’opinió 

NIVELL EDUCATIU

Educació Secundària 

DURACIÓ

Es tracta d’una visita de 3 hores de durada, comptant 25 minuts d’esbarjo i esmorzar. Els horaris solen ser de 9 a 12 hs o de 10 a 13 hs L’itinerari comença davant del Club Nàutic i acaba a la platja de Talamanca 

PREU

Gratuïta (subvencionada per l’Ajuntament d’Eivissa als Centres Educatius d’Eivissa)

INFORMACIÓ

Olivia Cantons i Villar 

educaciógen@gmail.com



GEN. Secció Insular del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), l’associació ecologista de les Balears. Entitat declarada d’Utilitat Pública Forma part de l’ICTIB ( Iniciativa de Custòdia del Territori a les Illes Balears ) C/ Músic Fermí Marí, 34. Can Casals –Dalt Vila– 07800 Eivissa. www.gengob.org – educaciogen@gmail.com