EL TRIVIAL DE L’AIGUA

DESCRIPCIÓ

Es tracta d’una activitat en format joc tipus “Trivial” on l’alumnat aprendrà jugant sobre aspectes de gran interès per al coneixement i preservació de l’aigua. El joc consisteix a respondre a una sèrie de preguntes “trivials” de l’aigua. Cada jugador (en aquest cas, un grup d’alumnes) es mou pel tauler mitjançant un dau i respon les preguntes que li toquen, en caure a una casella del color que determina la categoria de la pregunta. En caure a les caselles especials, la pregunta encertada els lliurarà un formatget. L’equip guanyador serà qui aconsegueixi els 4 formatgets i torni a la casella central. Hi ha 4 categories:

Blau: Vida aquàtica

S’exposen imatges d’organismes aquàtics i els alumnes han d’endevinar en quin medi aquàtic viuen (aigua dolça, aigua salada, aigües salobres, glaciars). Tots seran espècies d’interès per a la seva funció en el medi aquàtic i/o que es trobin en perill d’extinció. 

Vermell: Contaminació

Es tracta de preguntes referents a la contaminació de l’aigua: identificar principals causes i orígens, elements més o menys contaminants, punts de l’Illa (i del món) més contaminats i mecanismes que emprem per al tractament d’aigua contaminada. 

Verd: Les 1001 formes de l’aigua

Preguntes referents a la fisicoquímica de l’aigua, els diferents estats en què es troba a la natura i les seves increïbles propietats que la converteixen en el dissolvent universal. També sobre les propietats biològiques de depuració. 

Groc: Cuidem l’aigua

Preguntes i respostes que busquen solucions per a l’estalvi i preservació de l’aigua. 





OBJECTIUS

  • Sensibilitzar sobre la importància de l’aigua per a la vida, les seves funcions i usos. • Sensibilitzar sobre l’estat i importància de la vida aquàtica.
  • Proporcionar eines per entendre la influencia humana de la contaminació al cicle de l’aigua i les seves conseqüències.
  • Promoure el coneixement de les propietats físiques, químiques i biològiques de l’aigua que fan possible la vida .
  • Motivar al alumat per a que s’interessin per la cura de l’aigua i es proposin mesures d’estalvi.
  • Crear vincles d’interès amb els organismes aquàtics i la importància de la seva conservació.
  •  Fomentar el treball en equip i la reflexió.

NIVELL EDUCATIU

5è Educació Primària 

DURACIÓ

60 minuts 

PREU

100€

INFORMACIÓ

Olivia Cantons i Villar 

educaciógen@gmail.com



GEN. Secció Insular del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), l’associació ecologista de les Balears. Entitat declarada d’Utilitat Pública Forma part de l’ICTIB ( Iniciativa de Custòdia del Territori a les Illes Balears ) C/ Músic Fermí Marí, 34. Can Casals –Dalt Vila– 07800 Eivissa. www.gengob.org – educaciogen@gmail.com