BOMBES DE VIDA

 DESCRIPCIÓ

La salut del sòl és tan important per l’ecosistema com és per al nostre cos la salut de la nostra pell: és la capa protectora que permet els processos vitals i l’estat en que es troba és clau per a mantenir la hidratació. Un sòl sa és capaç de retenir més aigua, generar més biodiversitat terrestre i aconseguir una millor estructura que el faci resilient davant els canvis ambientals forts (temperatura, inundacions etc.) Comptar amb un sòl sa és imprescindible per a fer front a la situació d’emergència climàtica que estem vivint. Amb aquest taller apte per a tots els públics, es pretén ampliar la mirada cap al terra que sempre trepitjem i descobrir algunes de les característiques que el converteixen en el sostén de la nostra vida. Elements com biodiversitat, fixació de carboni, retenció d’aigua... son temes en els quals la salut del sòl hi està involucrada. A través d’aquest taller interactiu descobrirem com interactuem amb el nostre terra i què podem fer per a mantenir-lo sa. 


DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT

L’activitat comença amb una introducció sobre la importància de la biodiversitat en tots els medis. Ens centrem en el medi terrestre, en concret en la biodiversitat del sòl i descobrim les implicacions que té sobre el desenvolupament de la vida terrestre. S’introdueix breument la geomorfologia i propietats biològiques del sòl i s’ensenyen mostres de sòls en diferents estats (sans, erosionats, contaminats...). Es comprovaran les seves propietats a través de senzilles tècniques d’anàlisi de qualitat del sòl (aigua oxigenada, porositat i ph). Acabem parlant de la biodiversitat endèmica vegetal i sobre la necessitat de mantenir-la. Finalment, es realitzen les bombes de llavors, una tècnica coneguda com Nendo Dango pel mètode Fukuoka per a reforestar espais desertitzats. Consisteix bàsicament en crear una barreja d’argila, terra, fems i llavors de diferents espècies vegetals autòctones i aigua, de manera que es puguin modelar petites boles que, un cop seques, s’esparceixen sobre els terrenys que es desitgi replantar. D’aquesta manera les llavors es mantenen fresques i protegides d’animals que les puguin menjar fins que arribin les pluges. Es calcula que amb aquesta tècnica, un 2% de les llavors germina i sobreviu, amb un rati 10 vegades superiora al d’altres mètodes comunament empleats. Cada participant es podrà endur les seves Bombes de Vida i esparcir-les per tot arreu on vulgui. Es proposa que els centres educatius puguin realitzar una sortida (per compte propi) als voltants de l’Escola per sembrar les llavors en els espais més deserts.




OBJECTIUS

  • Fomentar l’observació i coneixement de la salut del sòl 
  • Donar a conèixer la importància de la biodiversitat endèmica 
  • Apropar les tècniques bàsiques d’avaluació de la qualitat del sòl 
  • Motivar als participants a prendre accions per a col·laborar en la salut dels ecosistemes terrestres

NIVELL EDUCATIU

Alumnat d’educació primària (des de 1er a 6è

DURACIÓ

90 minuts

PREU

120€

INFORMACIÓ

Olivia Cantons i Villar 
educaciogen@gmail.com



GEN. Secció Insular del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), l’associació ecologista de les Balears. Entitat declarada d’Utilitat Pública Forma part de l’ICTIB ( Iniciativa de Custòdia del Territori a les Illes Balears ) C/ Músic Fermí Marí, 34. Can Casals –Dalt Vila– 07800 Eivissa. www.gengob.org – educaciogen@gmail.com