PROJECTE PLÀSTIC 0 ( MICROPLASTIC WATCHERS )

 DESCRIPCIÓ

El GEN-GOB Eivissa va signar el setembre de 2017 un acord amb Observadors del Mar, associació que coordina la plataforma web de ciència ciutadana, per desenvolupar el projecte «Plàstic 0». El projecte, liderat des del Centre d’Estudis Avançats de Blanes ( Consell Superior d’Investigacions Científiques ), treballa per fer un diagnòstic en l’àmbit mediterrani de la problemàtica dels plàstics a les platges. Des de llavors i, en col·laboració amb els centres educatius i llars de gent gran de l’illa, el GEN-GOB apadrina 15 platges que es mostregen mensualment, seguint el protocol marcat per la comunitat científica. L’alumnat, una vegada treballa el material didàctic que l’entitat proporciona als centres educatius, recull i analitza les mostres de sorra, posant atenció en els microplàstics i mesoplàstics que puguin apareixer. Una vegada els plàstics són categoritzats, les dades resultants s’envien a Observadors del Mar perquè puguin ser tractades dins el marc del projecte. 

OBJECTIUS 

  • Involucrar a joves i majors a fer un diagnòstic de la contaminació per residus plàstics a les platges dels seus municipis. 
  • Donar a conèixer la temàtica, sensibilitzar i conscienciar els ciutadans vers els microplàstics en els seu entorn més proper, estimulant a l’acció social per combatre aquest problema que és global.
  • Fer que joves i grans observin l’entorn des d’una perspectiva científica, el mètode indagatori, el treball cooperatiu, el rigor, el pensament crític i la presa de decisions.

NIVELL EDUCATIU

segon cicle de primària i secundària 

DURACIÓ

És un projecte que es realitza al llarg de tot el curs escolar, amb una sortida a la platja de 90 minuts/mes. 

PREU

Gratuïta (subvencionada per l’Ajuntament d’Eivissa, l’Ajuntament de Santa Eulària, l’Ajuntament de Sant Antoni i l’Ajuntament de Sant Josep a través de les aportacions que realitzen els concessionaris de platges)

INFORMACIÓ

Olivia Cantons i Villar 

educaciógen@gmail.com



GEN. Secció Insular del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), l’associació ecologista de les Balears. Entitat declarada d’Utilitat Pública Forma part de l’ICTIB ( Iniciativa de Custòdia del Territori a les Illes Balears ) C/ Músic Fermí Marí, 34. Can Casals –Dalt Vila– 07800 Eivissa. www.gengob.org – educaciogen@gmail.com